Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Nieuwsbrief stichting Dicht bij de Bijbel oktober 2016?

Geschreven op

Inhoud

In deze nieuwsbrief o.a. een update van onze muzikanten. Er wordt hard gewerkt aan hedendaagse arrangementen, binnenkort wordt Psalm 51 gepubliceerd.

U leest een oproep aan mensen met organisatietalent om ons te helpen jubileumconcerten te organiseren, ter ere van de 100ste psalm die De Nieuwe Psalmberijming over niet al te lange tijd zal afronden. Meld je hieronder aan!

Verder laat dichter Adriaan Molenaar u zien hoe actueel psalmen kunnen zijn, als hij u meeneemt in het dichtproces van Psalm 12.

Als afsluiting van de nieuwsbrief delen we Psalm 137 met u. Een psalm die schreeuwt van verlangen naar Jeruzalem toen het volk van God in Babel gevangen zat. Een psalm die aan het slot schreeuwt om gerechtigheid. Voor christenen zijn wraakgebeden vaak afschrikwekkend. Het recht wordt echter niet in eigen hand genomen, maar in gebed bij God neergelegd. De spanning tussen vergelding en vergeving komt onder meer naar voren in het gebed dat Elie Wiesel uitsprak op 26 januari 1995, bij de herdenking van de vijftigjarige bevrijding van Auschwitz-Birkenau: ‘God van vergeving, vergeef niet diegenen die op deze plaats joodse kinderen doodden. Herinner u de nachtelijke optochten van al die kinderen, zo bang, zo mooi. God van ontferming, ontferm u niet over diegenen die met joodse kinderen geen mededogen hebben gekend.'

Beamsheets

Van alle psalmen uit De Nieuwe Psalmberijming zijn beamsheets beschikbaar. Deze zijn te downloaden via de link rechts naast elke psalm. Wij raden u echter af om hiervan een eigen database op te bouwen, omdat er op detail nog wel eens een wijziging wordt doorgevoerd in de tekst. Pas als het gehele psalter is afgerond zijn de teksten definitief en zal er een complete bundel worden uitgegeven.

Download bij de voorbereidingen van uw beamerpresentatie altijd de meest recente sheets van onze website!

Lees meer over het gebruik in diensten »

Predikanten over De Nieuwe Psalmberijming

"Het mooie van De Nieuwe Psalmberijming vind ik de toegankelijke taal. Psalmen zijn al liederen uit een andere tijd en cultuur, maar daarbij is de verouderde taal van de oudere berijmingen voor veel de Jongjongeren (en niet alleen voor hen, denk ik) een barrière. In onze gemeente zingen we psalmen en vrije liederen. Naast de psalmberijming van 1968 wordt ook die van 1773 nog gebruikt. De teksten worden geprojecteerd, iedereen heeft ze voor zich. Maar jongeren haken af als ze de tekst niet kunnen volgen, ze doen niet meer mee. En een niet-luister houding kweken is het slechtste wat je als kerk kunt doen. De psalmen in deze nieuwste berijming komen directer aan en nodigen weer uit deel te nemen aan de dienst.."
 
Ds. C. de Jong
Christelijke Gereformeerde Kerk te Doetinchem

Lees meer quotes op de website »
 
Arrangementen band De Nieuwe Psalmberijming

In de studio wordt door de muzikanten van de band van De Nieuwe Psalmberijming gewerkt aan het uitbreiden van de hedendaagse arrangementen voor kerkcombo’s. Eerder dit jaar is de bewerking van Psalm 139 met Gerald Troost gepubliceerd. Dit najaar volgt een nieuw arrangement, Psalm 51.

‘Heb medelijden God! Ik roep U aan’, zo klinkt de roep van de psalmdichter David. Die roep is het startpunt geweest voor het arrangement van Psalm 51. De boetepsalm waarin David zicht werpt aan de voeten van de Heer en zegt: ‘Wat ik gedaan heb is ontstellend slecht. Ik heb mij tegen U, o God, misdragen. Welk vonnis U ook velt, het is terecht. Ten einde raad wil ik vergeving vragen.’

In de muziek is de radeloosheid en het schuldgevoel vanaf de eerste noot hoorbaar. De melodielijn van de gitaar en saxofoon illustreren een innerlijke schreeuw. Het arrangement van de band is misschien steviger dan u gewend bent in de kerk. Toch is deze muziek passend bij de tekst van de psalm die in de berijming van De Nieuwe Psalmberijming door het gebruik van hedendaagse woorden nog duidelijker onze roep om de bevrijdende genade van God verwoordt.

Hoe wij uit die genade mogen leven, komt later in de psalm. ‘Mijn mond zal juichen als U mij bevrijdt.’ In de muziek komt de vreugde terug door de modulatie aan het begin van het vierde vers. ‘Dan kan ik tong en lippen niet bedwingen: ik prijs U aan om uw gerechtigheid en zal uw lof uit volle borst bezingen.’

In de november zal het arrangement van Psalm 51 van De Nieuwe Psalmberijmingband worden gepubliceerd. Houd de website en sociale media in de gaten!

Van welke psalm ziet u graag een arrangement?

Het komende jaar werkt de band aan nog tien arrangementen van de psalmen. Misschien hebt u wel een favoriet en ziet u van deze psalm graag een arrangement. Laat het ons weten via het contactformulier van de website. Misschien hebt u zelfs wel ideeën over hoe dat arrangement vormgegeven kan worden. Wij horen het graag!

Bekijk de video van Psalm 139 op youtube »

Bestel de bundel

Bundel

Jubileumconcerten - oproep! 

Een mijlpaal nadert: De Nieuwe Psalmberijming heeft bijna 100 psalmen opnieuw berijmd!

Dit willen we gaan vieren met één of meerdere jubileumconcerten in het land en hier hebben wij hulp bij nodig. Het organiseren van dergelijke concerten vraagt veel tijd en energie: kerken moeten worden benaderd, het programma moet worden samengesteld en gedrukt, er moeten eventueel sponsors worden gezocht en ga zo maar door.

Ben jij iemand met organisatietalent en wil je De Nieuwe Psalmberijming hierbij helpen? Stuur dan een mail naar info@denieuwepsalmberijming.nl.

Voor deze jubileumconcerten willen we ook koren uitnodigen mee te werken door één of twee psalmen uit De Nieuwe Psalmberijming meerstemmig uit te voeren. Zit je op een koor of ken je een koor dat eventueel mee wil werken? Stuur dan een mail naar info@denieuwepsalmberijming.nl.

In de volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over de jubileumconcerten!

Neem contact met ons op voor aanmelding »
 

De macht van woorden

Dichter Adriaan Molenaar over Psalm 12

Het mooie van mee dichten aan De Nieuwe Psalmberijming is dat je echt door een psalm héén kruipt. Dit ervoer ik bijvoorbeeld bij psalm 12 die ik onlangs berijmde. Op het eerste gezicht een psalm 'waar je niet veel mee kunt'. Als ik eerlijk ben koos ik deze psalm vooral omdat hij lange zinnen heeft, dat geeft je al dichtend veel vrijheid. Maar toen ik eenmaal met deze psalm bezig ging, bleek hij verbazend actueel.

Psalm 12 gaat over de macht van woorden, over wie er nog echt te vertrouwen is. Ik was ermee bezig in de tijd van de grote partijconventies in de VS, en legde als vanzelf een link. Wat wordt er in de politiek veel gezegd en gedraaid, en doorgedrukt! En niet alleen in de VS, dat zal duidelijk zijn. 'Die gladde lui' en 'gladde praatjes', zo berijmde ik de 'gladde lippen' uit de grondtekst. Bepalen zulke mensen de toekomst? Wat is het dan prachtig dat de psalm nog een derde stem laat klinken: naast de klagende dichter en de grote schreeuwers ook de stem van God zelf. Hij heeft, zo belooft Hij, het laatste woord!

Al dichtend ging ik daar steeds meer naar verlangen! Vandaar dat ik de laatste verzen als wens, als roep zelfs, berijmd heb: “Laat leugenaars het laatste woord niet krijgen. Behoed uw volk, houd uw belofte, Heer!”. Vanuit het Hebreeuws zou je deze zin ook kunnen weergeven als toekomende tijd, maar dat paste voor mijn gevoel gewoon niet. In de slotzin blijkt immers dat de dichter nog niets ziet van enige vervulling van Gods woorden.

Natuurlijk let je als dichter ook op de klanken. Laat – leugenaars – laatste. (Be)hoed – houd – Heer. vOlk – belOfte. Zo worden de zinnen 'vol', net als de psalm zelf vol emotie is. Wat hebben woorden dan een macht! Ook als je dicht.

Klik hier om deze psalm op de website te bekijken. Hier kunt u ook de melodie beluisteren »


Psalm 137

1. In Babel treurden wij bij de rivieren.
Aan wilgentakken hingen onze lieren.
Bewakers vroegen met een stem vol spot:
‘Bezing nog eens die stad van jullie God.’
Hoe konden zij dat toch van ons verlangen?
We zaten daar op vreemde grond gevangen!

2. Laat, als ik niets meer van mijn stad wil weten,Babel
mijn hand het snarenspel maar snel vergeten.
Laat mij maar verder leven zonder stem,
als ik niet denk aan jou, Jeruzalem.
Ik ben bereid om alles op te geven
voor jou, de grote liefde van mijn leven.

3. Vergeet niet, HEER, hoe eens de Edomieten
uw stad als een ruïne achterlieten.
U zet de vijand al zijn kwaad betaald:
zijn muren worden spoedig neergehaald.
Jij, Babel, wordt gestraft voor al je daden;
zelfs voor je baby’s is er geen genade.

Tekst: Jan Pieter Kuyper

Klik hier om deze psalm op de website te bekijken. Hier kunt u ook de melodie beluisteren »
 
◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »