Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

De zekerheid uit de psalmen

Geschreven op

Bron: EO Nederland Zingt

Nergens in de Bijbel komen God en mens zo dicht bij elkaar als in de Psalmen. Het boek is gevuld met woorden die God zoeken in gebed, Hem danken om Zijn goedheid en Hem aanroepen in tijden van nood. Van jubelende blijdschap tot diepe vertwijfeling: alle menselijke emoties vind je terug in de Psalmen.

Dat is volgens Jan Pieter Kuijper wat de Psalmen zo herkenbaar maakt: "Psalmen leren me dat ik God vertwijfeld aan mag roepen als ik Hem niet ervaar. Of dat ik boos op God mag zijn als ik Hem niet begrijp. Maar ook dat ik God prijzen en loven mag als ik dankbaar ben." Al onze emoties mogen we bij God brengen. Dat leren we van de dichters uit de Psalmen. Ook Jezus ging ons daarin voor, vertelt Jan Pieter: "Hij citeerde en zong vaak de Psalmen. Ik denk dat wij als gelovigen dat ook mogen doen, in welke vorm dan ook."

God aanroepen in de wanhoop

Veel psalmen spreken Jan Pieter aan, onder meer de woorden uit Psalm 88: "Daar roept en schreeuwt de dichter tot God in zijn wanhoop. Het is een hele verdrietige Psalm. De ellende en duisternis die daar beschreven wordt, die herken ik. Ik heb diverse depressies doorgemaakt in mijn leven. Maar ondanks alles begint deze psalm met: 'God mijn redder'. Dat geeft mij troost, omdat het ingaat tegen alles wat je voelt. Ook als je niks van God voelt en alles om je heen zwart is, mogen we God aanroepen als onze redder: Deze zekerheid uit de Psalmen heeft letterlijk mijn leven gered."

God prijzen in de taal van nu

Van huis uit groeide Jan Pieter op met de psalmberijming van 1773. Toen hij ouder werd, bleef hij meer en meer haken bij de verouderde  taal: "Ik vind dat we God mogen prijzen in de taal van nu. Taal die gelijk het hart raakt, zonder dat het eerst door de hersenen moet om de betekenis te kraken."
Zo ontstond in 2013 het initiatief voor een nieuwe psalmberijming. Negen dichters werkten jarenlang samen om uiteindelijk alle 150 psalmen van een eigentijdse berijming te voorzien.

'Laten we het psalmboek niet vergeten'

De Psalmen betekenen veel voor Jan Pieter, maar hij vindt het ook mooi om nieuwe liederen te ontdekken: "Ik denk dat het goed is dat we Psalmen zingen, maar het is ook heel goed dat er andere liederen zijn. Juist de Psalmen roepen ons op om een nieuw lied te maken en te zingen voor de Heer. Als we de Psalmen willen navolgen, dan schrijven we juist veel andere liederen. Toch is het belangrijk om de Psalmen niet uit het oog te verliezen: Laten we het Psalmboek alsjeblieft niet vergeten! Het is het liedboek dat God ons zelf gegeven heeft. Een liedboek dat gelovigen samenbindt en ons oproept om samen één te zijn."

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »