Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister de release van Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland. Hieronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, allen uitgevoerd door Arie Maasland. Hierin zijn 35 psalmen uit DNP opgenomen, goed voor zo'n twee uur luisterplezier! Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Geschreven op

Door: Roeland Scherff - Bron: LinkedIn Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen? Die vraag kwam naar voren in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Die hebben ruimte gemaakt voor Psalternatief en de psalmenavond van aanstaande 9 februari. Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Geschreven op

Waar de band het kerkorgel vervangt, verdwijnen de psalmen vaak uit de dienst. Jammer, vindt Roeland Scherff (34). Vrijdag presenteert hij zijn project ”Psalternatief”: psalmbewerkingen, maar dan voor een band. In zijn eigen gemeente is Scherffs idee niet nieuw. De Lees meer »

Psalternatief: een project voor psalm en band

Geschreven op

Psalternatief geeft handvatten om de Geneefse psalmen te begeleiden met een band. Roeland Scherff, de initiatiefnemer van Psalternatief, biedt op zijn website gratis opnames, bladmuziek en videolessen aan. Daarnaast komt Roeland graag bij je langs voor een demonstratie of workshop. Lees meer »

Psalmenavond 9 februari 2024

Geschreven op

Psalternatief organiseert 9 februari een psalmenconcert in samenwerking met De Nieuwe Psalmberijming. Die avond zingen we psalmen uit DNP onder begeleiding van de Psalternatiefband. Soms zingen we ingetogen zoals in de video, op ander momenten is het uitbundig en swingend. Lees meer »

KerkBeamer: De meestgebruikte liedbundels in 2023

Geschreven op

Bron: KerkBeamer Zingen vormt een belangrijk onderdeel van kerkdiensten. Elke dienst bevat vaak één of meerdere liederen. In sommige kerken wordt gebruik gemaakt van één bundel, terwijl andere kerken het liefst uit meerdere bundels zingen. In Lees meer »

Release: Psalm 103, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister de release van Psalm 103, uitgevoerd door Arie Maasland. Hieronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, allen uitgevoerd door Arie Maasland. Lees meer »

A new Dutch psalter: De Nieuwe Psalmberijming

Geschreven op

David Koyzis, werkzaam bij Global Scholars Canada en beheerder van de Facebookgroep Lovers of Metrical Psalmody, schreef op de website The Genevan Psalter de volgende recensie: One of the features of language is that it changes over time, usually slowly and incrementally, but sometimes surprising... Lees meer »

Nieuwsbrief: DNP presentatie in uw gemeente, bundelpresentatie Psalternatief & ander nieuws

Geschreven op

Inmiddels zijn er diverse gemeenteavonden geweest waarin DNP voor het voetlicht is gebracht door verschillende sprekers. Zo heeft Arie Maasland een avond verzorgd in Rhenoy en in Vuren. In zijn presentatie belicht hij de ontstaansgeschiedenis en uitgangspunten van DNP, geïllustreerd met voorbeeld... Lees meer »

Bundelpresentatie Psalternatief met DNP

Geschreven op

Vrijdagavond 9 februari is er in de Tituskapel in Amsterdam een avond rond de Geneefse psalmen. Psalternatief presenteert die avond de bladmuziek van Psalm 1 t/m 15. Er zullen psalmen uit De Nieuwe Psalmberijming gezongen worden onder begeleiding van de Psalternatief band. Lees meer »

Ook een DNP-presentatie in uw gemeente?

Geschreven op

Inmiddels zijn er diverse gemeenteavonden geweest waarin DNP voor het voetlicht is gebracht door verschillende sprekers. Zo heeft Arie Maasland een avond verzorgd in Rhenoy en in Vuren. In zijn presentatie belicht hij de ontstaansgeschiedenis en uitgangspunten van DNP, geïllustreerd met voorbeeld... Lees meer »

Release: Psalm 122, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister de release van Psalm 122, uitgevoerd door Arie Maasland. Hieronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, allen uitgevoerd door Arie Maasland. Lees meer »

Release: Psalm 80, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister de release van Psalm 80, uitgevoerd door Arie Maasland. Hieronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, allen uitgevoerd door Arie Maasland. Lees meer »

Nieuwsbrief: Artikel in Nader Bekeken, Psalternatief & ander nieuws

Geschreven op

Lees het artikel in het blad 'Nader Bekeken', waarin een dichter van DNP aan de hand van Psalm 116 laat zien voor welke keuzes een berijmer kan komen te staan. Dit en veel ander nieuws vindt u in onze laatste nieuwsbrief. Lees hier de hele nieuwsbrief Lees meer »

Psalm 116 - Vertalen is verraden, berijmen is verkleinen

Geschreven op

Bron: Nader Bekeken - Liturgie | Jan Pieter Kuijper ‘Vertalen is verraden, berijmen is verkleinen.’ Deze woorden schreef een mededichter mij een keer tijdens ons werk aan De Nieuwe Psalmberijming (DNP). Bij het berijmen van Psalm 116 voor DNP viel mij op dat de Herziene Statenvertaling de eerste... Lees meer »

Ds. W. Smouter: 'blij met De Nieuwe Psalmberijming'

Geschreven op

Ik zing graag eigentijdse liederen van evangelische snit. En tegelijk vul ik dat graag aan met de breedte en diepte van de psalmen. Naarmate ik meer vertrouwd raak met de Nieuwe Bijbelvertaling, komt de berijming uit het Liedboek verder van me af te staan. Lees meer »

De zekerheid uit de psalmen

Geschreven op

Bron: EO Nederland Zingt Nergens in de Bijbel komen God en mens zo dicht bij elkaar als in de Psalmen. Het boek is gevuld met woorden die God zoeken in gebed, Hem danken om Zijn goedheid en Hem aanroepen in tijden van nood. Van jubelende blijdschap tot diepe vertwijfeling: Lees meer »

Release: Psalm 72, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister de release van Psalm 72, uitgevoerd door Arie Maasland. Hieronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, allen uitgevoerd door Arie Maasland. De lijst met DNP-opnamen op Spotify telt inmiddels 30 opnamen! Lees meer »

Release: Psalm 136, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister de release van Psalm 136, uitgevoerd door Arie Maasland. Hieronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, allen uitgevoerd door Arie Maasland. De lijst met DNP-opnamen op Spotify telt inmiddels 29 opnamen! Binnenkort volgt ook Psalm 72. Lees meer »

Nieuwsbrief: DNP op Nederland Zing Event & ander nieuws

Geschreven op

Mocht u interesse hebben in een gemeenteavond dan kunnen we die verzorgen voor u. Na een inleiding over DNP is een interactief programma mogelijk. We kunnen dit programma naar wens afstemmen. Onder andere kunnen we een workshop verzorgen over de kunst van het berijmen. Lees meer »

Open brief aan predikanten en kerkenraden

Geschreven op

Geachte predikant, kerkenraad, Kent u De Nieuwe Psalmberijming (DNP) al? DNP is een berijming van alle 150 psalmen, geschreven op de Geneefse melodieën. De berijming is bedoeld om de psalmen in de taal van nu toegankelijk te houden, juist ook voor jongere generaties. Lees meer »

DNP nu ook te vinden op depsalmen.nl en psalm.nl

Geschreven op

Om de vindbaarheid van De Nieuwe Psalmberijming nog meer te vergroten, hebben we twee extra domeinen in gebruik genomen die verwijzen naar www.denieuwepsalmberijming.nl, namelijk via www.psalm.nl en www.depsalmen.nl. Zonder www ervoor werkt natuurlijk ook. Lekker kort, lekker makkelijk! Lees meer »

Release: Psalm 116, uitgevoerd door Arie Maasland

Geschreven op

Beluister hieronder de release van Psalm 116, uitgevoerd door Arie Maasland. Daaronder is de hele playlist van De Nieuwe Psalmberijming te beluisteren, totaal 28 psalmen, allen uitgevoerd door Arie Maasland. {module:"Code",name:"Psalm 116",code: Lees meer »

Nieuwsbrief april 2023: Recensie Theologia Reformata, auteursrecht op liederen & ander nieuws

Geschreven op

Recensie DNP in Theologia Reformata "Een van de uitgangspunten van deze nieuwe berijming van de psalmen op de Geneefse wijzen is het toegankelijke taalgebruik. De psalmen komen in deze berijming dichtbij zonder platvloers te worden. Lees meer »

Liturgiewerkplaats: Auteursrecht op liederen, hoe regel je het goed

Geschreven op

Lydia Vroegindeweij | Bron: Liturgiewerkplaats De maker van een lied heeft rechten die gerespecteerd dienen te worden, zoals naamsvermelding en betaling voor gebruik. Maar met duizenden liederen, honderden bundels en verschillende technieken rond vieringen wordt het er niet eenvoudiger op om alle... Lees meer »

RD: Berijming 1773: vertrouwd, verouderd, toe aan aanvulling

Geschreven op

Jan Pieter Kuijper | Bron: Reformatorisch Dagblad | Beeld Sjaak Verboom "Ik roem in God; ik prijs ’t onfeilbaar woord, ik heb het zelf uit Zijnen mond gehoord.” Het zijn woorden uit Psalm 56:5 uit de psalmberijming van 1773. Dit psalmvers gaf ds. J.S. van Lees meer »

'Van den Belt: Als ik moet kiezen tussen de berijmingen, kies ik DNP'

Geschreven op

Bron: Theologia Reformata, maart 2023 Een van de uitgangspunten van deze nieuwe berijming van de psalmen op de Geneefse wijzen is het toegankelijke taalgebruik. De psalmen komen in deze berijming dichtbij zonder platvloers te worden. Jong en oud kunnen goed begrijpen wat zij zingen. Lees meer »

Update app van DNP & laatste nieuws

Geschreven op

Vandaag is de update beschikbaar gemaakt van de app van De Nieuwe Psalmberijming! In de nieuwste versie van de app kunt u de meest recente nieuwsberichten rondom DNP lezen. Ook is het nu mogelijk om een specifiek psalmvers te markeren als favoriet, deze verschijnt dan op de homepagina zodat u het... Lees meer »

Steeds meer kerken over op DNP

Geschreven op

Steeds meer gemeentes voeren formeel De Nieuwe Psalmberijming als liedbundel voor de gemeentezang. Onlangs voegde de Oosterkerk in Zoetermeer DNP als liedbundel toe. Hervormd Bodegraven heeft om DNP onder de aandacht te brengen binnen de gemeente diverse opnames van De Nieuwe Psalmberijming gemaa... Lees meer »

Nieuwsbrief februari 2023

Geschreven op

Stuur DNP-opnamen in Voor ons YouTube-kanaal zijn wij op zoek naar (geluids)opnames van De Nieuwe Psalmberijming. Zingt u in de kerk met samenzang, combo, of cantorij psalmen van DNP en heeft u hiervan een goede kwaliteit video- of geluidsopname en wilt u deze met ons delen? Lees meer »

Nieuwsbrief november 2022

Geschreven op

Er is weer veel nieuws te melden deze maand: Een van de dichters van DNP schreef een nieuw kerstlied, we ontvingen e-mails van predikanten met ervaringen met DNP, Heleen Visser schreef een artikel over DNP, etc. Lees hier de hele nieuwsbrief van november 2022 Lees meer »

Interview Groot Nieuws Radio n.a.v. app DNP

Geschreven op

Beluister hieronder het interview terug met Lukas Kramer van Groot Nieuws Radio en Jan Pieter Kuijper, dichter van De Nieuwe Psalmberijming over de lancering van de app van DNP, uitgezonden op 3 november 2022. Download de app via de links hieronder: Lees meer »

Leven met God en de Bijbel - De Nieuwe Psalmberijming

Geschreven op

Berijmde psalmen | Door Heleen Visser Na meer dan tien jaar zing ik weer berijmde psalmen in de kerk. Al die jaren miste ik de berijmde psalmen en het orgel. Psalmen waren het liedboek van Jezus, las ik in het Nederlands Dagblad. Lees meer »

App DNP is klaar!

Geschreven op

We zijn blij u te kunnen melden dat de app van De Nieuwe Psalmberijming klaar is en beschikbaar is in de appstores! De app van DNP bevat onder meer de volgende functionaliteiten: - Alle 150 berijmingen van DNP - Keuze tussen tekst of notenbalken - Mogelijkheid tot afspelen van de Geneefse melodie... Lees meer »

Zingt uw gemeente uit DNP?

Geschreven op

Ruim een jaar geleden is de bundel van De Nieuwe Psalmberijming verschenen. We zijn benieuwd in welke kerkelijke gemeentes DNP ondertussen wordt gezongen. Zou u ons willen helpen hier inzicht in te geven door via onderstaande knop aan te geven of uw gemeente uit DNP zingt en tot welk kerkgenootsc... Lees meer »

Nieuwsbrief 1 oktober: App DNP nieuw design

Geschreven op

De testversie van de app van DNP heeft een gloednieuw design! Binnen enkele weken zal de app in de appstores beschikbaar gemaakt worden. Kan u niet kan wachten en wilt u nu al de nieuwste versie van de app downloaden en testen? Dat kan. Volg hiervoor de onderstaande stappen: Voor iOS (iPhone, iPad): Lees meer »

Dichter bij de psalmen: Concert Gelders Vocaal Ensemble met DNP

Geschreven op

Het Gelders Vocaal Ensemble geeft een concert rondom de psalmen in Apeldoorn op zaterdagavond 15 oktober 2022. Componisten als Sweelinck, Bach, Mawby en Briggs hebben op een unieke manier hun interpretatie van de oude psalmen op muziek gezet. Lees meer »

Nieuwsbrief juni 2022

Geschreven op

Ontwikkeling app DNP Goed nieuws: de app voor DNP is bijna klaar! We hebben de testversie al eerder beschikbaar gemaakt voor de vrienden van stichting Dicht bij de Bijbel. We danken iedereen voor de feedback die we hebben ontvangen. Lees meer »

Nieuwsbrief februari 2022

Geschreven op

Maand van de Bijbel Van 22 januari tot en met 22 februari 2022 is de derde editie van de Maand van de Bijbel. De Bijbel – het meest bekende en meest gelezen boek ter wereld – staat in deze periode jaarlijks in de schijnwerpers. Tij Lees meer »

Maand van de Bijbel: Schoenen uit

Geschreven op

Bron: Theologie.nl | Door Titia Lindeboom Ik heb een slecht geheugen. Niet omdat ik achteloos aan de dingen voorbij leef, maar omdat ik lid ben van de ‘club van volle hoofden’, zoals een vriend dat ooit zo treffend uitdrukte. Con Lees meer »

Maand van de Bijbel: Kort en krachtig

Geschreven op

Bron: Theologie.nl | Door Arjen Vreugdenhil In de afgelopen jaren is De Nieuwe Psalmberijming gegroeid van een kersverse website tot een compleet psalmboek. Onder de eerste lichting psalmen bevond zich Psalm 2. In de loop van de tijd hebben velen op deze berijming gereageerd. Lees meer »

Nieuwsbrief: Maand van de Bijbel | Zing een nieuw lied

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief 3 februari 2022 over de Maand van de Bijbel met als thema 'Zing een nieuw lied', waarvoor De Nieuwe Psalmberijming een aantal bijdrages mocht verzorgen. Lees meer »

Maand van de Bijbel: De Bijbel zingen: een oude psalm nieuw

Geschreven op

Bron: Theologie.nl | Door Adriaan Molenaar De Bijbel is niet alleen een leesboek, maar ook een liederenboek. In het bijzonder de psalmen zijn vanouds dé liederenbundel van kerk en synagoge. De eeuwen door zijn ze op allerlei manieren gezongen en berijmd – zo blijken ze tijdloos en blijven ze bij... Lees meer »

Maand van de Bijbel: Waar is mijn overhemd? Daar!

Geschreven op

Bron: Theologie.nl | Door Ria Bokent Aan De Nieuwe Psalmberijming mocht ik twee psalmen bijdragen in de slotfase van het proces, psalm 86 en 121. Eerder was ik erbij betrokken als revisor: alle 150 psalmen kwamen langs en kregen mijn commentaren te verduren: ‘geslachten? Mag het generaties zijn? L Lees meer »

Maand van de Bijbel: Een lied na krankzinnig gedoe

Geschreven op

Bron: Theologie.nl | Door Bob Vuijk Psalmen, duizenden jaren oud. Ze zijn sinds hun ontstaan gereciteerd, gelezen, gezongen, berijmd, herdicht, geïmiteerd… “Tussen de uitersten van jubelende blijdschap en diepe vertwijfeling zijn alle menselijke emoties erin vindbaar” staat in het ‘Woord vooraf’... Lees meer »

Ambtelijk Contact: De Nieuwe Psalmberijming (DNP)

Geschreven op

Door E.J. Jansen | Bron: Ambtelijk Contact november/december 2021 “Zeg mij wie uw vrienden zijn, en ik zal zeggen u wie u zelf bent.” U kent ongetwijfeld deze uitdrukking. Een variant hierop is: “Zeg mij welke liederen u zingt in de kerkdienst, en ik zal zeggen wat voor een gemeente u bent.” We k... Lees meer »

Nieuwsbrief oktober 2021

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van oktober 2021 Lees meer »

De Waarheidsvriend: Betekenisvol zingen

Geschreven op

Door: Ria Borkent | Bron: De Waarheidsvriend Van het psalmboek uit 1773 wordt de helft niet gezongen. De berijming ademt het Verlichtingsdenken uit de achttiende eeuw en de taal is archaïsch. Kunnen gedateerde teksten het leven van jongeren begeleiden op een manier dat het hart geraakt wordt? Lees meer »

De Wekker: Hert, hertje of toch hinde?

Geschreven op

Geerten Jan van Dijk | Bron: De Wekker 19 - 2021 Psalm 42 ligt hem na aan het hart. Als negentienjarige student Nederlands maakte Arie Maasland (1976) voor het eerst een berijming van deze psalm. Daar zijn in de loop der tijd zeker vijf versies aan toegevoegd. Lees meer »

Nieuwsbrief augustus 2021

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van augustus 2021 Lees meer »

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »