Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Nieuws

De Wekker: Hert, hertje of toch hinde?

Geschreven op

Geerten Jan van Dijk | Bron: De Wekker 19 - 2021 Psalm 42 ligt hem na aan het hart. Als negentienjarige student Nederlands maakte Arie Maasland (1976) voor het eerst een berijming van deze psalm. Daar zijn in de loop der tijd zeker vijf versies aan toegevoegd. Lees meer »

Nieuwsbrief augustus 2021

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van augustus 2021 Lees meer »

Een nieuwe psalmberiiming zonder oproer

Geschreven op

Door ds. H. Jansen, predikant van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt | Bron Geandewei 13 - 2021 Terwijl het zangverbod nog van kracht was vond nogal stilletjes de presentatie plaats van De Nieuwe Psalmberijming. Een team van zeven mannen en twee vrouwen heeft een prestatie van formaat gelev... Lees meer »

De jongste versie van onze oudste liedjes

Geschreven op

Door ds. Alex van Ligten | Bron: Kerkblad Protestants Sneek Ongetwijfeld is de door ons al sinds de jaren zestig gebruikte psalmberijming de allerbeste tot nu toe. Er hoeven niet elke zondag drie of vier psalmen in de dienst, maar minstens eentje, meestal om de dienst mee te beginnen, houden we e... Lees meer »

Nieuwsbrief juli 2021

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van juli 2021 Lees meer »

Terugkijken Nederland Zingt Dichtbij over De Nieuwe Psalmberijming

Geschreven op

Jurjen ten Brinke gaat op bezoek bij Jan Pieter Kuijper, initiatiefnemer van de liedbundel. Jan Pieter vertelt over het berijmen van Psalmen, over de rol die Psalmen spelen in de depressies in zijn leven, en over wat hij met de nieuwe berijmingen wil bereiken. Lees meer »

CIP: Waarom de tijd rijp is voor een nieuwe psalmberijming: "We mogen God prijzen in de taal van nu"

Geschreven op

22 juli 2021 door Jeffrey Schipper "Veel zinnen uit eerdere berijmingen begrijpen onze kinderen niet of pas na een paar keer herlezen. Het is zo jammer dat de tekst eerst gekraakt moet worden door de hersenen om dan het hart te bereiken, als dat al gebeurt”, stelt Jan Pieter Kuijper. H Lees meer »

Interview Groot Nieuws Radio

Geschreven op

Beluister hieronder het interview van Groot Nieuws Radio met Eunice Nahuis en Adriaan Molenaar in het programma 'Brandstof' over De Nieuwe Psalmberijming, uitgezonden op 31 mei 2021. Lees meer »

Nieuwsbrief mei 2021

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van mei 2021 Lees meer »

ND: Zing in het gezin De Nieuwe Psalmberijming. Er gaat een wereld voor je open

Geschreven op

David de Jong | predikant in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en musicus Het opvallendste kenmerk van Hebreeuwse poëzie is het parallellisme: ‘Loof de HEERE, mijn ziel // en al wat binnen in mij is, Zijn heilige naam.’ In dit voorbeeld betekenen de beide vershelften min of meer hetzelfde. Min Lees meer »

Psalm 22 – in het licht van het Nieuwe Testament

Geschreven op

Auteur: Arie Maasland | Thema: Bijbel en exegese ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?” Een aangrijpende vraag, de openingsregel van Psalm 22. Wie denkt niet meteen aan Jezus, die deze woorden in de mond nam terwijl Hij aan het kruis hing? Ook Lees meer »

Over een wandtekst, binnenrijm en collegialiteit

Geschreven op

Auteur: Bob Vuijk | Thema: Bijbel en exegese Iets over de berijming van Psalm 55 “Hör mein Bitten, Herr, neige dich zu mir … O, könnt ich fliehn wie die Taube dahin…” Ontroerend en loepzuiver zong de blinde sopraan Dé van Oenen deze woorden uit psalm 55, een compositie van Felix Mendelssohn-Barth... Lees meer »

Nieuwsbrief april 2021

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van april 2021 Lees meer »

Te grote beloften – gedachten bij het berijmen van een psalm

Geschreven op

Auteur: Adriaan Molenaar | Thema: Geloofsverdieping De afgelopen jaren heb ik naast mijn predikantschap meegewerkt als dichter bij De Nieuwe Psalmberijming die op 16 maart is uitgekomen. Het berijmen van psalmen maakt dat je van heel dichtbij door zo’n psalm heenkruipt. D Lees meer »

Ds. Frederikus G. aan het Rot: Psalter21

Geschreven op

door Frederikus G. aan het Rot, gereformeerd predikant. De Nieuwe Psalmberijming is uit! Afgekort: DNP. In de zomer van het afgelopen jaar werd na veel herzieningen, aanpassingen en verbeteringen een definitieve versie vastgesteld. Lees meer »

Terugkijken presentatie bundel

Geschreven op

16 maart om 16.00 uur heeft de presentatie plaatsgevonden van de bundel van De Nieuwe Psalmberijming. Wanneer u de presentatie niet live mee hebt kunnen kijken, kunt u deze alsnog meebeleven (ca. 6 minuten). Zie de video hieronder: Lees meer »

RD: De Nieuwe Psalmberijming online gepresenteerd met Psalm 116

Geschreven op

Reformatorisch Dagblad | Kerk & Religie Met Psalm 116 vers 1 en 8 is dinsdagmiddag 16 maart De Nieuwe Psalmberijming (DNP) officieel gepresenteerd. „Ik hou van God, Hij heeft mijn stem gehoord”, zo zong een zangeres in de kapel van Hoog Soeren Psalm 116 vers 1 in de nieuwste berijming. En Lees meer »

Peter Sneep: 'De Nieuwe Psalmberijming: een bijbelvaste berijming'

Geschreven op

Vorige week bracht de postbode een brievenbuspakje waar ik al een tijdje naar had uitgekeken. In de enveloppe zat een boekje van 320 pagina’s: De Nieuwe Psalmberijming. Een kleine mijmering daarover. Ik hou veel van de Psalmen en ik hou ook van berijmde psalmen en ook van psalmberijmingen op de G... Lees meer »

Kijk live mee met de presentatie van de bundel op 16 maart om 16.00 uur

Geschreven op

Wij zijn dankbaar voor de vele aanmeldingen voor de online presentatie van de bundel van De Nieuwe Psalmberijming. Hebt u zich nog niet aangemeld? Dit kan nog! Lees hier de nieuwsbrief van 15 maart 2021 >> Lees meer »

Nieuwe Psalmberijming wil brug slaan tussen de generaties

Geschreven op

De Bunschoter | door Abram Muijs Zeven jaar is gewerkt aan De Nieuwe Psalmberijming (DNP). Deze bundel bevat een berijming die én eigentijds is én dicht bij de Bijbeltekst blijft. De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van de stichting Dicht bij de Bijbel. P Lees meer »

Aanmelden presentatie bundel DNP

Geschreven op

Op 16 maart presenteert stichting Dichtbij de Bijbel haar bundel. Na zeven jaar is de berijming van alle 150 psalmen voltooid. Er is nu een psalmbundel in eigentijdse taal op de bekende Geneefse melodieën. De presentatie van de bundel vindt digitaal plaats op dinsdag 16 maart 2021 om 16.00 uur op... Lees meer »

Bundel DNP verschijnt 16 maart 2021

Geschreven op

Eindelijk is het zover: de datum van verschijning van de bundel van De Nieuwe Psalmberijming is bekend! Vanaf 16 maart 2021 ligt de bundel, uitgegeven door KokBoekencentrum, in de boekhandels. De aangekondigde presentatieavond gevuld met samenzang en muziek die gepland stond voor 20 maart kan hel... Lees meer »

Nieuwsbrief oktober 2020

Geschreven op

In onze vorige nieuwsbrief hebt u kunnen lezen dat wij samen met KokBoekencentrum zijn gestart met het traject om de bundel van De Nieuwe Psalmberijming uit te geven. Inmiddels is bekend dat wij de bundel aan u mogen presenteren op zaterdag 20 maart 2021. Lees hier de hele nieuwsbrief van oktober. Lees meer »

Nieuwsbrief september 2020

Geschreven op

We meldden al in onze laatste nieuwsbrief dat de teksten van De Nieuwe Psalmberijming na een laatste revisieronde afgerond zijn. De volgende mijlpaal is het uitgeven van de bundel. In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie. Tevens in deze nieuwsbrief het artikel 'Schatgraven in de psalmen' op d... Lees meer »

Schatgraven in de psalmen

Geschreven op

Wat maakt de psalmen zo waardevol dat ze nu opnieuw berijmd zijn in De Nieuwe Psalmberijming? Lees hier het hele artikel op www.debijbel.nl Lees meer »

Interview Family7

Geschreven op

Bekijk hieronder het interview van Family7 met Jan Pieter Kuijper n.a.v. afronding De Nieuwe Psalmberijming in het programma 'Uitgelicht', uitgezonden op 11 juni 2020. Lees meer »

Interview Groot Nieuws Radio

Geschreven op

Beluister hieronder het interview van Groot Nieuws Radio met Jan Pieter Kuijper n.a.v. afronding De Nieuwe Psalmberijming in het programma 'De nieuwe morgen', uitgezonden op 5 juni 2020. Lees meer »

RD: De Nieuwe Psalmberijming: eigentijdse taal, maar niet populair of plat

Geschreven op

Zes jaar werkte Jan Pieter Kuijper, met anderen, aan De Nieuwe Psalmberijming. Deze week is de laatste revisieronde afgesloten. „We wilden niet dat de taal plat of populair werd.” Alle psalmen in een eigentijds taalkleed, op de gebruikelijke melodieën. Dat Lees meer »

De Nieuwe Psalmberijming is klaar!

Geschreven op

Dichters voltooien na zes jaar werken de revisieronde APELDOORN, 4 juni 2020. De Nieuwe Psalmberijming (DNP) is voltooid. Alle 150 berijmingen zijn na een intensieve laatste revisieronde afgerond. Sinds 2014 heeft een groep dichters hard gewerkt aan een nieuwe, eigentijdse berijming van het hele... Lees meer »

Nieuwsbrief april 2020

Geschreven op

STATUS REVISIERONDE Ondanks de coronacrisis gaat het revisiewerk aan De Nieuwe Psalmberijming door. In de afgelopen weken is de ontvangen feedback op Psalm 76 t/m 100 verwerkt en ook de feedback op Psalm 101 t/m 111. De aangepaste teksten van deze psalmen staan online. Lees meer »

Nieuwsbrief februari 2020

Geschreven op

STATUS REVISIERONDE Het is alweer een maand of twee geleden dat de laatste update met betrekking tot de revisieronde is verstuurd. Dat betekent niet dat we stilgezeten hebben. In de afgelopen weken is de ontvangen feedback op Psalm 51 t/m 75 verwerkt. Lees meer »

Nieuwsbrief december 2019

Geschreven op

STATUS REVISIERONDE De dichters hebben de feedback op Psalm 26 t/m 50 verwerkt. De aangepaste teksten van deze psalmen staan online. In januari gaan de dichters werken aan de feedback die is ontvangen op Psalm 51 t/m 75. Vanaf 1 januari gaat het revisiecomité starten met de feedback op Psalm 76 t... Lees meer »

Nieuwsbrief november 2019

Geschreven op

Lees hier de nieuwsbrief van november Lees meer »

29 september 2019: Dienst CGK Leeuwarden i.s.m. De Nieuw Psalmberijming

Geschreven op

Houd jij van psalmen zingen en ben je benieuwd wat ds. Bart Visser over het thema 'Verlangen naar God' te zeggen heeft? Van harte welkom in deze dienst! Marc Zorge zal de psalmen uit De Nieuwe Psalmberijming begeleiden. Datum: 29 september 2019 Tijd: Lees meer »

De Nieuwe Psalmberijming beschikbaar in KerkBeamer

Geschreven op

Alle 150 psalmen van De Nieuwe Psalmberijming zijn toegevoegd aan KerkBeamer en vanaf vandaag beschikbaar via “Onderdeel toevoegen > Lied > De Nieuwe Psalmberijming”. Eventuele wijzigingen uit de geplande revisieronde worden direct doorgevoerd in KerkBeamer. Lee Lees meer »

Christelijk Weekblad: Psalmen in nieuwe taal

Geschreven op

Bron: CW Nieuws- en opinieblad voor gelovig Nederland | website www.cw-opinie.nl | tekst Ineke Evink, beeld Adriaan Molenaar Psalmen zijn onmisbaar, daarom zijn ze opnieuw berijmd. Hoeveel liederen er ook jaarlijks bijkomen - al dan niet vertaald uit het Engels - en hoezeer de bundel Opwekking oo... Lees meer »

Psalm 119 afgerond

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 119 afgerond en toegevoegd op de website Psalm 119 heeft als opvallende eigenschap dat er telkens acht opeenvolgende Bijbelverzen dezelfde beginletter hebben: eerst acht verzen die beginnen met 'alef', dan 8 die beginnen met 'beth', en zo het hele Hebreeuwse a... Lees meer »

CIP: De Nieuwe Psalmberijming vrijwel voltooid

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) gaat de laatste fase in. Alle 150 berijmingen zijn afgerond, nu volgt nog een revisieronde. De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van Stichting Dicht bij de Bijbel. In de afgelopen vijf jaar is hard gewerkt aan de berijming van het hele psalter. Lees meer »

Refoweb: De Nieuwe Psalmberijming voltooid

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) gaat de laatste fase in. Alle 150 berijmingen zijn afgerond, nu volgt nog een revisieronde. In de afgelopen vijf jaar is hard gewerkt aan de berijming van het hele psalter. De stichting Dicht bij de Bijbel streeft naar een berijming die én eigentijds is én dicht bij... Lees meer »

ND: De Nieuwe Psalmberijming van Stichting Dicht bij de Bijbel is voltooid

Geschreven op

Sinds 2014 werken initiatiefnemer Jan Pieter Kuijper en acht andere dichters aan een moderne berijming van de 150 psalmen. Arie Maasland, Adriaan Molenaar, Jan Boom, Arjen Vreugdenhil, Titia Lindeboom, Bob Vuijk, David Heek en René Barkema hebben zich over een of meerdere psalmen gebogen. Lees meer »

GKV: De Nieuwe Psalmberijming vrijwel voltooid

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) gaat de laatste fase in. Alle 150 berijmingen zijn afgerond, nu volgt nog een revisieronde. De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van Stichting Dicht bij de Bijbel. In de afgelopen vijf jaar is hard gewerkt aan de berijming van het hele psalter. Lees meer »

Psalm 50 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 50 afgerond en toegevoegd op de website Het gaat in de psalm om de hartsgesteldheid waarmee God gediend wordt. Offers zijn wel nodig, maar als de offers niet gepaard gaan met een overtuiging van dank en lof, stellen ze niets voor. Lees meer »

RD: De Nieuwe Psalmberijming nadert haar voltooiing

Geschreven op

Reformatorisch Dagblad | Redactie muziek | 20 juni 2019 De Nieuwe Psalmberijming (DNP) nadert haar voltooiing. Nog vijf psalmen moeten (deels) worden berijmd. Daarna volgt een revisieronde. Dat blijkt uit de laatste nieuwsbrief van de stichting Dicht bij de Bijbel, de initiatiefnemer van het proj... Lees meer »

Psalm 102 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 102 afgerond en toegevoegd op de website Een vast geloof in Gods werkzaamheid in het menselijk leven dwingt de schrijver tot de pijnlijke conclusie dat zijn dodelijke ziekte door JHWH zelf veroorzaakt is (vs.24). Lees meer »

Psalm 18 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 18 afgerond en toegevoegd op de website David beschrijft Gods handelen met hemzelf. Wat de HEER in zijn leven heeft gedaan, zegt ook iets over wie hij zelf is. De macht van de HEER wordt vergeleken met de machten die David bedreigen. Lees meer »

Psalm 83 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 83 afgerond en toegevoegd op de website Het is opvallend in deze psalm dat de zaak van de Israëlieten samenvalt met die van God. Een aanval van de vijanden op Israël is ook een aanval op God zelf. E Lees meer »

Psalm 66 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 66 afgerond en toegevoegd op de website In deze tekst wordt de grootheid van God bezongen aan de hand van zijn daden in de geschiedenis. Die daden, als uitingen van het verbond, vormen het vaste fundament voor het oudtestamentische geloof. Lees meer »

Psalm 135 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 135 afgerond en toegevoegd op de website Deze psalm gaat over het dienen van JHWH alleen. De psalmist overziet de godsdienstige pluraliteit en ‘globalisatie’ van zijn tijd en de uitdagingen die dit stelt voor de trouw van Israël aan één God die bovendien onzic... Lees meer »

Psalm 88 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 88 afgerond en toegevoegd op de website Als psalmen zich richten op het leven in zijn totaliteit, vertelt Psalm 88 op krachtig toon iets heel belangrijks over het leven: niet elk levensverhaal loopt goed af. Maar zoals Job geeft de schrijver het gebed niet op. Lees meer »

Psalm 64 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 64 afgerond en toegevoegd op de website In deze psalm worden mensen genoemd die door intriges en complotten rechtvaardigen naar het leven staan. Zij communiceren niet rechtstreeks, maar via slinkse wegen richten zij hun aanvallen op iemand. Lees meer »

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »