Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 105 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 105 afgerond en toegevoegd op de website

Psalm 105 benadrukt de trouw van de HEER aan zijn verbond met Israël, de nakomelingen van Abraham en Jakob, en roept op om Hem te dienen. 
God bleef trouw aan zijn volk in Egypte, en ook later in de tijd van de richters en de koningen. Mede door de zonden van het volk braken soms zware tijden aan. Het Tienstammenrijk werd naar Assyrië gevoerd en slechts weinigen kwamen terug. Later werd het Tweestammenrijk weggevoerd naar Babel; slechts een deel keerde terug. In de tijd van Ezra en Nehemia werd weer een volksbestaan opgebouwd, maar de tijden bleven moeilijk. In alles bleef God echter trouw aan zijn verbond.

In de christelijke traditie is vaak gedacht dat de kerk in plaats van Israël is gekomen, maar wanneer erkend wordt dat het verbond met Abraham nog steeds van toepassing is op het Joodse volk, is er ook ruimte om aan de landbelofte vast te blijven houden. Binnen het huidige volk Israël zien velen de terugkeer in de 20e eeuw, na een zeer lange periode van ballingschap (vanaf de val van Jeruzalem in het jaar 70 of de nederlaag van Bar Kochba in het jaar 135), als vervulling van deze oude belofte. Op deze wijze put men hoop uit Psalm 105. De profeet Ezechiël heeft het aangekondigd: ‘En zij zullen daarin zeker wonen, en huizen bouwen, en wijngaarden planten; ja, zij zullen zeker wonen; als Ik gerichten zal hebben geoefend tegen allen, die hen beroofd hebben, van degenen, die rondom hen zijn; en zij zullen weten dat Ik, de HEER, hun God ben’ (Eze.28:26; zie ook Jer.24:6).

Paulus geeft aan dat Abraham door het geloof gerechtvaardigd werd, en dat is ook voor de onbesneden gelovigen van toepassing (Rom.4). De gelovigen kunnen daarom ook kinderen van Abraham genoemd worden en daarmee wordt de belofte van Gen.12:3 vervuld dat de geslachten van de aarde door hem gezegend worden. De christelijke gemeente mag op die wijze delen in de zegen van Abraham en weten dat God trouw is aan zijn beloften. (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 105

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »