Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 110 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 110 afgerond en toegevoegd op de website.

In de psalm komt naar voren dat de HERE een speciale relatie heeft met de vorst in Sion. Hij schenkt aan de koning een erepositie en gebruikt hem om Gods volk te beschermen en de vijanden ten onder te brengen. De koning ontvangt ook priesterlijke voorrechten op een wijze die Melchisedek had. Israël heeft steeds het diepe besef gehad dat de HERE de God van de gehele aarde is en dat Hij het waard is overal gediend te worden. Uiteindelijk zal met alle tegenstand afgerekend worden. Hoe gewelddadig dit ook op ons overkomt, het gaat uiteindelijk om Gods recht op aarde. Daarom is er geen tegenstelling tussen het koningschap en priesterschap (vgl. de taak van de Knecht, Jes.42:1,4; 53).
Er was een fundamentele scheiding in Israël tussen de belangrijkste ambten, in tegenstelling tot de omringende culturen waarin de koning ook de hoogste geestelijke vertegenwoordiger was en zelfs wel als god aanbeden kon worden. In Israël kon een profeet de koning bestraffen en was de koning afhankelijk van de dienst van de verzoening in het heiligdom. Daarom is alleen een speciaal priesterschap mogelijk, te onderscheiden van de taken van de gewone priesters en hogepriester.
In de tijd van David waren er talrijke overwinningen, maar zelfs in zijn tijd zijn niet alle perspectieven van deze psalm vervuld. Er wordt een koning getekend die al het gewone verre te boven gaat en een bijzondere, wereldhistorische en wereldomvattende plaats inneemt in Gods heilsplan. Het werd in de loop van de geschiedenis steeds minder aannemelijk dat een aardse vorst uit het geslacht van David deze vergezichten zou verwerkelijken. Des te meer reden was er om uit te zien naar de grote Davidszoon op wie deze psalm wel geheel van toepassing is.

(bron: Studiebijbel)

Lees hier de berijming van Psalm 110

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »