Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 129 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 129 afgerond en toegevoegd op de website

Hier wordt gesproken over het verschrikkelijke lijden van het volk Israël in het verleden. De HEER heeft echter de banden van de onderdrukker doorgesneden en daarmee Israël bevrijd. Gods ingrijpen in het verleden biedt hoop op verlossing in iedere situatie van lijden. De zegen van de HEER is niet voor hen die Sion haten, maar voor hen die Sion liefhebben omdat hun HEER er woont.
Het lijden wordt in de psalm nergens specifiek gemaakt en zo blijven deze woorden in iedere periode van lijden aanspreken. Waarschijnlijk werd dit lied in een periode van nood geschreven en gezongen. Het vertrouwen op de Heer werd er door versterkt, al was verlossing waarschijnlijk nog ver weg.

I. da Costa geeft in zijn bespreking van deze psalm (rond 1850) aan dat Jeruzalem in de loop van de geschiedenis zeventien maal ingenomen en verwoest is. Er is volgens hem geen volk dat zoveel geleden heeft als Israël. ‘Er is geen treuriger natie dan de Joden, en geen treuriger natie dan de hunne, en toch het begin van deze historie was genade, en haar einde zal heerlijkheid zijn.’

Voor christenen is het van belang om Gods werk in de geschiedenis te zien: steeds weer heeft Hij uitkomst gegeven en Hij zal dat blijven doen, ook in moeilijke tijden.
De boodschap van het boek Openbaring voor de vervolgde kerk ligt dicht bij deze psalm. Daar wordt immers ook gesproken over het lijden dat hevig is, en misschien nog wel veel heviger wordt. Zij die volharden en overwinnen zullen echter gezegend worden (Op.2:10; 22:11-14). (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 129

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »