Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 13 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 13 afgerond en toegevoegd op de website.

Ps.13 wordt wel beschouwd als een voorbeeldig Israëlitisch gebed: klacht, pleidooi, vertrouwen en lofprijzing. De omstandigheden laten soms geen enkele activiteit meer toe (vgl. Ps.11:3), maar zelfs in een dergelijke situatie kan er een rustig, kalm vertrouwen in God zijn (vgl. Jes.30:15). De psalm maakt duidelijk dat het gebed ook hartstochtelijk mag zijn, met veel vragen aan God; die vragen worden gesteld vanuit het vertrouwen dat de HEER zeker uitkomst geven zal.
Volgens veel christenen moet de klacht ‘waarom?’ vervangen worden door de vraag ‘waartoe?’ Daarbij richt men de aandacht op de geestelijke bedoeling van de gebeurtenissen. In deze psalm staat echter vier keer de hoelang-vraag. Wie zorgvuldig luistert, ontdekt hoe ernstig God genomen wordt in deze klacht. Hier wordt niet de grond van de nood bij onszelf en onze zondigheid gezocht, of de goddeloosheid van de medemens als oorzaak van de nood benoemd, maar God zelf wordt als de oorzaak van de nood gezien. Het klagen van deze nood bij de HEER getuigt daarom van een groot geloof. (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 13

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »