Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 136 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 136 afgerond en toegevoegd op de website.

Het is duidelijk dat dit levendige lied over Gods goedheid gaat. Door beurtzang moedigen de deelnemers elkaar aan om verder te gaan met deze dankzegging. Maar als het lied is uitgezongen, valt de praktijk meer dan eens tegen. Ook is het voor de moderne mens, die zijn leven steeds beter lijkt te beheersen, moeilijk te bevatten dat hij afhankelijk is van Gods goedheid (Ps.13:6; 17:7; 26:1-3; 36:6). Daarmee wordt ook het bijbelse concept van Gods goedheid uitgehold.
Het begrip 'hesed' is moeilijk te vertalen. In de SV is het vertaald met ‘goedertierenheid’. Andere mogelijke vertalingen zijn ‘goedheid, ‘gunst’, ‘trouw’, of ‘liefde’. Het woord beschrijft een positieve houding en overeenkomstig gedrag van een hooggeplaatst persoon tegenover een lager geplaatste (1Kon.2:7). Dit kan tussen mensen zijn, maar ook tussen God en de gelovige, door hulp en bescherming te bieden. Het woord heeft betrekking op onverdiende goedheid, maar ook op de trouw die betoond wordt in het kader van de relatie. Dit kernwoord komt 246 keer voor in de Bijbel, waarvan meer dan de helft in het Psalter. In Ps.136 hebben de eerste verzen betrekking op de schepping door Gods goedheid, voordat de mens bestond. De goedheid die betoond werd in de bevrijding uit Egypte en de intocht in Kanaän kan ook beschouwd worden als teken van Gods trouw aan eerder gedane beloften aan de aartsvaders.
Bijbellezers kunnen het woord 'hesed' opvatten als een passieve, abstracte goedheid, een medelevende aanwezigheid van God, te onderscheiden van zijn concrete hulp. Maar hier en elders is 'hesed' concreet en blijkt uit de hulp die ervaren wordt. Zonder concrete hulp zou er in de Bijbel eenvoudig geen sprake zijn van 'hesed' (Ps.31:8; 32:10). Alleen concreet bewezen goedheid biedt hoop aan de psalmdichters (Ps.89:2; 103:17; 138:8). Ook Ps.136 is hier exemplarisch voor.
Toch is de praktijk soms moeilijk. Men kan uit het Psalter zingen dat Gods goedheid groot is (Ps.86:13), talrijk (Ps.106:7), machtig (Ps.117:2) en de hemel vervult (Ps.36:6). Maar deze goedheid vult ook de aarde (Ps.119:64). Het is Gods bedoeling dat die goedheid ook in ons eigen leven te herkennen is (Ps.6:4-5; 94:17-18; 143:8). Gods goedheid leert de mens de Thora te interpreteren en als levenssteun te ervaren (Ps.119:88,124,159). Want 'hesed' is Gods natuur (Ex.34:6-7; Jona4:2). (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 136

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »