Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 140 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 140 afgerond en toegevoegd op de website.

De doodswens voor de vijand kan hier erg hard klinken, maar we moeten ook wijzen op de sluwe pogingen van de vijand om de psalmist te vangen, en ongetwijfeld nadien te doden. Daarbij komt de parallel met Ps.7:16 en 57:7 in zicht, over het maken van een put voor een ander waar men zelf invalt. Dit principe is in onze tijd spreekwoordelijk geworden en wordt meestal verbeeld met een valkuil, waar de onoplettende graver vervolgens zelf in valt. In het Psalter gaat het echter om een begrafenisput. In een poging de rivaal te doden, door spreekwoordelijk diens put te graven, sterft de vijand zelf (vgl. Hamans paal in Est.5:9-14; 7:8-10).
JHWH wordt echter niet alleen gevraagd de door Hem gekozen leider te hulp te schieten, maar ook om te tonen dat die leider alleen het volk moet leiden en rust zal geven in het land (vs.12). Het erkennen van Gods gezag, door de leiders die Hij aanstelt, is een hoofdvoorwaarde in de landbelofte. De schrikbarende veroordelingen die de psalmist uit de hemel afroept over zijn vijanden, zijn daarom ook straffen die voor opstandelingen gelden: vuur uit de hemel (vgl. Ps.11:6; 18:13-15) en verdwijnen in de grond (Ps.55:16). (bron: Studiebijbel)

Lees hier de berijming van Psalm 140

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »