Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 21 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 21 afgerond en toegevoegd op de website

De boodschap van deze psalm stijgt boven koning David uit en laat iets van het karakter van JHWH zien aan het volk. Het volk wordt aan het einde ook opgeroepen om God te verheerlijken door te zingen en muziek te maken. Dit is een uiting van blijdschap.
Oude Joodse bronnen interpreteren deze psalm messiaans. De koning die hier beschreven wordt, is volgens hen de Messias. De verzen 2 en 8 werden zo vertaald in het Aramees dat ze naar de Messias verwijzen. Tevens wordt er in de Midrasj en de Talmoed op gewezen dat de verzen 6 en 8 over de Messias gaan. Later meende Rashi, een Joodse rabbi uit de middeleeuwen, dat de messiaanse lezing van deze psalm maar beter kon worden geschrapt omwille van de christenen.
Ook in de christelijke exegese komt een messiaanse interpretatie regelmatig voor. Zo schrijft Calvijn dat vers 5 duidelijk over de Messias gaat vanwege het lange leven dat beloofd wordt.
De eerste uitleg van deze psalm is echter dat de tekst betrekking heeft op de koning van Israël. In diens leven zijn echter allerlei zaken die later in Christus vollediger van toepassing zijn.

(bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 21

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »