Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 22 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 22 afgerond en toegevoegd op de website

David klaagt over de afwezigheid van God, maar raakt tijdens zijn klacht overtuigd van de reddende aanwezigheid van de Heer. Er komt een keer in zijn benauwde situatie en dat heeft radicale gevolgen. De man die eerst als een minderwaardig mens werd beschouwd, die geïsoleerd van anderen moest leven, blijkt nu de voorganger van hen die God zoeken. Het herstel dat met Gods aanwezigheid meekomt, is indrukwekkend. Het heeft gevolgen voor de ootmoedigen die mogen delen in de offermaaltijd van David. Die maaltijd vormt aanleiding voor de lofzang op de toekomst. Het verlossende ingrijpen dat David heeft ervaren zal universeel worden beleefd en verkondigd, want God is een God van betrokkenheid en grote daden.
De algemene beschrijving van zijn lijden maakt dat Davids woorden door veel mensen herkend en herhaald kunnen worden. De herkenning van de verlatenheid biedt het perspectief van de redding, die daarop volgen kan. Het gevoel is niet de enige realiteit. Waar God soms verborgen lijkt, kan Hij plotseling reddend nabij zijn.
Aangezien de vijanden hier tegenover God worden geplaatst, toont de psalmist de lezers en hoorders van de psalm de blikrichting van hen die zich verlaten voelen. Ze moeten zich niet richten op vijanden of op de ellende die door de vijanden wordt veroorzaakt, maar op God. Hij is de hulp en verlossing van de mens. Net als David moeten anderen zich richten op wat God in het verleden, zowel in het voorgeslacht als in het eigen leven, heeft gedaan. God is trouw, Hij kan en mag worden aangesproken op de band die met Hem is opgebouwd. Van daaruit mag er verwachting zijn voor de toekomst, eerst in beperkte zin, maar op den duur wereldwijd.
Hier is sprake van een universele aanbidding van de HEER; dit komt ook naar voren in Psalm72 en in diverse profetieën, zoals Jes.2:1-5; 11:1-10; 19:23-25; Zach.14:8-21.

(bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 22

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »