Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 52 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 52 afgerond en toegevoegd op de website

De dichter maakt in deze psalm duidelijk dat verraad en het vertrouwen op rijkdom geen succes opleveren. God ziet wat er gebeurt en zal het bestraffen. Voor hen die op God vertrouwen, komt er beloning. Dit is niet slechts een constatering, maar de psalm ook bedoeld als gebed, zodat het oordeel daadwerkelijk komen zal (vgl. het vs.11).
In de psalm wordt zo heel duidelijk herinnerd aan de twee wegen van de introductie van het Psalter. De weg van de goddelozen staat haaks op die van hen die aan God zijn toegewijd. Hetzelfde geldt voor het doel van de beide wegen. De groene olijfboom van vers 10 doet denken aan de boom, die aan waterstromen is geplant en niet verwelkt. Beide staan symbool voor de mens die aan God gewijd is, die Hem verwacht.
De gelovigen moeten vaak wachten, hopen op God, omdat zijn oordeel niet direct volgt op het onrecht dat hen wordt aangedaan. Ze zien de mens die als een geweldenaar door het leven gaat en daar schijnbaar succes in heeft. Toch is dat succes maar tijdelijk. Hij zal, vroeg of laat, door God zelf uit het land van de levenden worden weggerukt, alsof hij niet meer is dan wat onkruid in het land. In het NT vergelijkt Judas de dwaalleraars met bomen die ontworteld worden (Jud.1:12). (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 52

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »