Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 58 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 58 afgerond en toegevoegd op de website

De psalmist neemt veel onrecht waar in deze wereld en herleidt dit tot een geestelijke achtergrond. Dit maakt mensen niet onschuldig, maar geeft aan dat het kwaad veel dieper in de maatschappij en in mensen geworteld is dan wij vaak denken. De psalm bepaalt ons bij een geestelijke wereld die buiten de zichtbare aanwezig is en zo komen we terecht bij Paulus die ons erop wijst dat we niet hebben te strijden tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden en machten in de hemelse gewesten (Ef.6:12,18). De psalm geeft indirect aan dat we een leven van gebed en van volkomen toewijding aan de HEER dienen te leiden. Wie dit doet, mag ervaren dat God overwinning over duistere machten schenkt.

Het andere element dat naar voren komt is de bede om recht. Hiermee is de psalm confronterend ten opzichte van de zelfgenoegzaamheid van onze westerse wereld. Hier klinkt een oproep geen genoegen te nemen met onrecht: dichtbij en mondiaal. In dit opzicht doet de tekst een appèl op bevoorrechte christenen om opnieuw bewogen te worden met hen die verdrukking lijden. Ook bevat de tekst op indirecte wijze troost voor onderdrukten, omdat wordt aangegeven dat God het onrecht dat hen overkomt, niet ongestraft zal laten.
De vreugde over de wraak van God over de goddelozen is voor ons niet gemakkelijk. Er zijn vooral veel overeenkomsten met het slot van het lied van Mozes (Deut.32:41-43): de oproep tot jubel als God het bloed van zijn knechten wreekt. Uit dit lied blijkt dat het verbond de basis is waarop het oordeel gebaseerd wordt. (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 58

 

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »