Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 65 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 65 afgerond en toegevoegd op de website

Deze psalm accentueert het grote belang van het heiligdom in Sion, de plaats waar Gods heerlijkheid aanwezig is. Deze presentie roept op tot stille aanbidding en vraagt om belijdenis van zonden. Wat hier naar voren treedt, is dat God aan mensen mogelijkheden schenkt om schuldvergeving te ontvangen. Wie omgang met God heeft, mag zijn zegen ontvangen. Het opmerkelijke van deze psalm is dat de zegen niet uitsluitend op Israël is gericht. Er wordt ook uitgezien naar de tijd dat alle volken van de aarde God zullen aanbidden. De psalm bezit hiermee een universeel element, zoals later naar voren komt in Christus’ opdracht tot verkondiging van de boodschap van het koninkrijk aan de hele wereld.

Dat God als onderdeel van zijn zegeningen een rijke oogst wil schenken, was van belang in een samenleving waarin de Baälcultus populair was, met de voorstelling dat deze god de schenker was van de vruchtbaarheid. Hier klinkt de verkondiging dat uitsluitend de Heer de schenker van een goede oogst is. Hij is ook de bewaarder en onderhouder van de natuur, die met name de zee in bedwang houdt, zodat zij de mens geen kwaad doet. Zoals niemand dan alleen de Heer de natuurelementen kan beheersen, zo beveelt ook Jezus de storm te gaan liggen. (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 65

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »