Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 69 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 69 afgerond en toegevoegd op de website

We hebben in deze psalm te maken met een individuele klacht van een gelovige die een tijd van lijden meemaakt. Hij heeft daarbij het gevoel dat God de verborgene is, omdat Hij niet ingrijpt wanneer zijn vijanden hem het leven zuur maken. In deze bijzonder pijnlijke situatie blijft hij echter trouw aan God. Hij bidt tevens om de totale vernietiging van de vijanden. Een dergelijke wens is een indirecte bede om de komst van het koninkrijk van God. Hier hebben we dus te maken met een mens die vast blijft houden aan God, terwijl Hij hem niet rechtvaardig lijkt te behandelen. De dichter vertoont hier trekken van de lijdende Rechtvaardige, die door God verlaten werd en toch trouw bleef aan Hem (Jes.53). Hierdoor wordt het begrijpelijk dat er een verbinding wordt gelegd tussen het lijden van Christus en deze psalm. Al is het juist zo dat Christus voor het behoud van zijn vijanden gebeden heeft.
Een ander aspect dat hier naar voren treedt, is het belang van een oprechte toewending tot God. Dit is belangrijker dan allerlei uiterlijke vormen zoals de offerdienst. Hiermee schaft David de offerdienst niet af, maar raakt hij juist de kern ervan: trouwe overgave aan God en het verlangen naar een goede relatie met Hem. In die zin raakt deze psalm de kern van ieder bijbels ritueel: het gaat nooit om het ritueel op zichzelf, maar altijd om de daarin uitgedrukte liefde tot God en de naaste. (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 69

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »