Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 74 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 74 afgerond en toegevoegd op de website.

Een centraal thema in dit lied is het langdurige karakter van de onderdrukking en de ballingschap. De psalmist worstelt met de vraag of God hen permanent heeft verlaten en de verwoesting van Jeruzalem voor altijd is (vs.1,3). Ook vraagt hij zich af of de vijand Gods naam voor altijd zal bespotten (vs.10). Het lijkt erop dat God zijn volk vergeten is (vs.19). Hij begrijpt evenmin waarom God toestaat dat men zijn volk vernedert en zijn eigen naam bespot. Het is opmerkelijk om te zien hoe de psalmist hier met God omgaat. Hij doet een beroep op Gods grote daden bij de schepping en tijdens de uittocht. Daarmee stelt hij dat God in staat is om te verlossen. Tevens houdt hij de HERE voor dat de ontwijding van zijn naam onder de volken een ernstig kwaad is. Het gevolg hiervan is dat het volk door alle ellende niet meer in staat is God te loven. Ze hebben immers niets om voor te danken.
De psalmist legt zich niet met een ongezonde lijdelijkheid neer bij verkeerde situaties. Hij had een theologisch betoog kunnen houden over de reden van de ballingschap (vgl. 2Kon.17:7-23). Hij pleit echter en met beroep op het verbond van God vraagt hij om verandering. Deze houding is ook voor christenen van belang, omdat ze soms geneigd zijn om, vanuit de aanvaarding van de gebrokenheid van de schepping, lui te worden in hun voorbede. Ze zeggen dan dat er toch niets aan te doen is. Dit is niet de houding die de psalmist en Paulus ons leren. De apostel roept op tot de goede strijd van het geloof (1Tim.6:12a). We moeten tevens tijd nemen voor aanhoudend gebed en onze noden voor God neerleggen (1Tes.5:17). Hierbij mogen we pleiten op zijn grote heilsdaden in het verleden, in het bijzonder op het kruis en de opstanding van de Here Jezus. Met deze grote daden in het achterhoofd mogen we doen wat de psalmist deed: God oproepen zijn heerlijkheid in deze wereld te vestigen. (bron: Studiebijbel)

Lees hier de berijming van Psalm 74

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »