Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 77 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 77 afgerond en toegevoegd op de website.

Veel klaagzangen hebben een opbouw van nood en ellende naar bevrijding. Deze opwaartse lijn is hier niet te ontwaren. De psalmist spreekt zijn ernstige aanvechtingen uit, waarin hij zich afvraagt of God het verbond heeft verbroken. Hij probeert een uitweg uit de nood te vinden door na te denken over Gods grote daden in het verleden, maar hij krijgt hier geen beslissend antwoord van Godswege. De verlossing blijft nog uit. In die zin is de psalm een getuigenis van de manier waarop een gelovige kan worstelen met geloofsvragen. We mogen op deze eerlijke manier met geloofsvragen omgaan. De vraag mag gesteld worden hoeveel ruimte de christelijke gemeente biedt aan dergelijke vormen van eerlijkheid.
Daarbij is het van belang dat de genoemde vragen daadwerkelijk bij God worden gebracht. Het is onjuist om de twijfel tegenover andere mensen te uiten en hierbij God te passeren. Hij is degene bij wie we onze aanvechtingen mogen brengen. Dat gebeurt hier met een beroep op Gods vroegere daden. Zo mogen we elkaar ook bemoedigen als zijn daden nu niet zichtbaar zijn. Door naar God toe te gaan, geven we Hem de ruimte ons te leiden en om antwoord te geven. Het menselijke denken en peinzen (vs.4,7) mag uitlopen op het gedenken van de daden van de Here (vs.12), ook in tijden waarin zijn afwezigheid ervaren wordt. Gedenken is meer dan herinneren, het is ook eruit leven.
Gods wonderlijke wegen zijn uitgelopen op de komst van zijn Zoon naar deze aarde. Christus heeft ons de Vader bekend gemaakt (Joh.14:9), en toch kunnen gelovigen meer dan eens aangevochten worden, omdat ze Gods wegen niet begrijpen (vgl. Jes.55:8). Ze mogen zich echter toevertrouwen aan de goede Herder die bereid is zijn gemeente te leiden als een kudde (Joh.10; Heb.13:20; 1Pet.2:25; 5:4). (bron: Studiebijbel)

Lees hier de berijming van Psalm 77

U kunt de melodie beluisteren via de audio-opname naast de psalm. Andere berijmingen vindt u onder het tabblad 'Vergelijk met andere berijmingen'.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »