Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Psalm 83 toegevoegd

Geschreven op

De Nieuwe Psalmberijming heeft Psalm 83 afgerond en toegevoegd op de website

Het is opvallend in deze psalm dat de zaak van de Israëlieten samenvalt met die van God.
Een aanval van de vijanden op Israël is ook een aanval op God zelf. Een dergelijke vorm van gelijkstelling mag een christen soms ook toepassen, al ligt ook het gevaar op de loer dat we te snel onze eigen zaak gaan gelijkstellen met Gods zaak. Wanneer de gemeente wordt vervolgd en gesmaad, is dat ook een aanval op Christus, de Heer van de gemeente. Wanneer grote schade wordt gedaan aan de gemeente van Christus, wordt de naam van Heer Jezus ook geschaad. Een christen die bidt voor vervolgde gelovigen, kan zeggen dat de HEER zijn eigen naam kan verheerlijken door redding te bieden. Daardoor wordt voor alle volken zichtbaar dat God verlost. Gelijktijdig moeten we hierbij beseffen dat de verheerlijking van Gods naam ook kan gebeuren in het lijden van zijn kinderen. Het boek Openbaring leert ons dat God zelf zijn naam uiteindelijk zal zuiveren en zijn volk zal verlossen. In die zin is het toekomstperspectief van het laatste bijbelboek de uiteindelijke vervulling van de bede uit Psalm 83.

Een ander aspect dat naar voren treedt is de wijze waarop de psalmist vraagt dat God zal optreden. Hij vraagt het ene moment om vernedering en vernietiging van de vijanden en het andere moment of God ervoor zorgt dat de vijanden zijn naam zullen erkennen. Op al deze manieren kan God zijn eer opnieuw verkrijgen. Voor de wens van vernietiging, vaak beschouwd als een typische oudtestamentische zaak, zie de uitleg van Psalm 58
De huidige staat Israël heeft ook vijanden aan alle kanten. De retoriek van bewegingen als Hamas en Hesbollah doet denken aan sommige woorden van deze psalm. (bron: Studiebijbel).

Lees hier de berijming van Psalm 83

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »