Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Recensie bundel De Nieuwe Psalmberijming

Geschreven op

Publicist Frits Tromp schrijft naar aanleiding van het verschijnen van de bundel met 30 nieuw berijmde psalmen van De Nieuwe Psalmberijming het volgende op zijn website:

BOEK: DE NIEUWE PSALMBERIJMING

Sons Of Korah, Psalmen Voor Nu, Psalm Project, 150 Psalmen Vrij van Huub Oosterhuis, Levensliederen, het aanbod van “nieuwe psalmen” is groot. Voor de stichting Dicht Bij De Bijbel is dat geen reden om een nieuwe psalmbundel aan te bieden. Sterker nog, over een kleine twee weken wordt De Nieuwe Psalmberijming in Apeldoorn gepresenteerd.


BundelDe presentatie betreft de eerste 30 nieuw berijmde psalmen. De teksten zijn gezet op de bekende Geneefse melodieën, de zanglijnen die in de protestantse kerken gemeengoed zijn. Vijf theologen en dichters/taalliefhebbers hebben eigentijdse vertalingen geschreven, die tegelijk dicht bij de oorspronkelijke Bijbeltekst blijven.

De dichters van dienst zijn initiatiefnemer en predikant Jan Pieter Kuyper, neerlandicus Arie Maasland, de hervormd-gereformeerde dominee Adriaan Molenaar, de hervormde voorganger Jan Boom en kerkorganist, wiskundige en dominee in opleiding Arjen Vreugdenhil.

Door nieuwe berijmingen op bekende melodieën te zetten, slaan de dichters een brug tussen hedendaags kerkzijn in een rijke protestantse traditie. Ze slagen in hun opdracht om Jezus te blijven volgen in het zingen van de psalmen in de taal van ons hart. Op deze manier blijft het psalmboek de geestelijke apotheek, woorden van reformator Maarten Luther.

In deze eerste uitgave gaat het om dertig volledige psalmen, eenvijfde van de psalmbundel. Het is te hopen dat de volgende 120 psalmen niet lang op zich laten wachten. Wat is er namelijk mooier dan een Joodse liedbundel te zingen, op melodieën van onze kerkelijke traditie in de woorden van vandaag de dag?

N.a.v.: stichting Dicht Bij De Bijbel – De Nieuwe Psalmberijming, Uitgeverij Boekencentrum Zoetermeer, eerste druk 2015.

Klik hier om de bundel met alle 150 psalmen te bestellen

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Lees meer »

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Lees meer »