Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Reformatorisch Dagblad: Boekencentrum Zoetermeer uitgever van De Nieuwe Psalmberijming

Geschreven op

Initiatiefnemer van het project is Jan Pieter Kuyper, die anderhalf jaar geleden de top tien haalde bij de Schriftberijmingenprijsvraag. Na afloop van de wedstrijd begon hij met winnaar Arie Maasland en een aantal andere deelnemers aan een groot project, waarbij alle 150 psalmen berijmd zouden worden.

De voortgang van het werk is sinds meer dan een jaar te volgen op de website denieuwepsalm­berijming.nl. Inmiddels zijn er vijf dichters bij het project betrokken: naast Kuyper en Maasland tweedeprijswinnaar Arjen Vreugdenhil en twee hervormde predikanten: Jan Boom en Adriaan Molenaar. Overigens zijn de meeste berijmingen op de site nog altijd van Kuypers hand.

Dat het hier om een dichters­collectief ging, sprak uitgever Nico de Waal van uitgeverij Boekencentrum aan: „Ik geef geen bundels met psalmberijmingen van individuele dichters uit, maar een gezamenlijk gedragen project is interessant. Het leidt vaak tot hogere kwaliteit als er sprake is van een redactie, waarbij mensen elkaars werk becommentariëren.”

Vandaar dat hij de dichters van het project ”De Nieuwe Psalm­berijming” benaderde voor de uitgave van een bundel. „Op het gebied van psalmberijmingen is er veel in beweging. De oude berijming blijkt in afnemende mate duurzaam, en hertalen is geen oplossing.” De doelgroep van de uitgave is volgens De Waal dan ook „iedereen die zich zorgen maakt over de afnemende duurzaamheid van de oude psalmberijmingen.”

Dat de bundel slechts dertig berijmingen bevat, heeft allereerst een praktische reden: de dichters zijn nog niet zover dat ze alle psalmen kunnen uitgeven. Bovendien heeft de bundel de functie van „smaakmaker.” Als het project aanslaat en de markt honoreert het, kan er meer volgen. Zo ging het ook met het eerdere project ”Psalmen voor nu”, dat inmiddels is afgerond en waarvan dit najaar een literaire editie verschijnt.

In november verschijnt ook de liedbundel die vanuit Gereformeerde Bondskring is samengesteld, een initiatief van ds. ?A. Schroten te Leerdam. De titel wordt ”Weerklank”. In die bundel staan ongeveer 600 liederen, waaronder 150 psalmen. Een paar daarvan zijn van ‘nieuwere’ dichters, maar er is met name geput uit de nieuwe berijming van 1968 en het vrijgemaakte Gereformeerd Kerkboek.

◀  Naar het overzicht

Steun onze missie

Steun ons met een eenmalige bijdrage,

Betaal met iDEAL

of word vriend van Stichting Dicht bij de Bijbel voor € 37,50 per jaar en ontvang een uniek welkomstgeschenk.

Laatste nieuws

Release: Psalm 8, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »

Save the date: 22 november 2024 - Psalmenavond DNP met Psalternatief

Lees meer »

Release: Psalm 84, uitgevoerd door Arie Maasland

Lees meer »